Четверг, 28 марта, 2024

Apelul

Лента новостей

Apelul

Consiliului Republican al Statutul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova către veteranii Forțelor Armate și ai organelor de aplicare a legii, către toți cei ce au jurat fidelitate și slujire patriei.

Stimați prieteni și camarazi de arme!

În strictă conformitate cu Statutul Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova și întru executarea deciziilor adoptate la cea de-a V-ea Adunare Republicană a Uniunii Ofițerilor, astăzi, în cadrul ședinței noastre, noi, membrii Consiliului Republican reafirmăm imutabilitate principiilor și obiectivelor, pentru realizarea cărora ne-am dedicat plenar, în numele libertății și prosperității țării noastre, în numele independenței, integrității și neutralității sale, în numele afirmării echității sociale.

Suntem mândri de faptul că în rândurile noastre există veterani ai Marelui Război pentru apărarea Patriei, soldați internaționaliști, participanți ai evenimentelor pentru apărarea integrității teritoriale a Moldovei. Cea mai mare parte din efectivul Uniunii noastre o constituie ofițeri veterani ai structurilor armate moderne din Moldova, ai armatei, poliției, grănicerilor, carabinierilor, marinarilor, serviciului de informație și securitate. Noi toți am depus jurământul de credință Republicii Moldova, respectându-l cu fermitate.

Din nefericire, mai ales în ultima perioadă, acest lucru este deranjant pentru diferite forțe distructive, care acționează atât în interiorul țării, cât și în afara ei. Acestea, prin răuvoitorii săi, încearcă activ, într-un fel sau altul, să calomnieze activitățile Uniunii noastre, să dezbine Frăția ofițerilor, divizându-ne în diverse grupuri după naționalitate sau motive politice și preferințe.

În aceste tentative, un zel deosebit îl manifestă politicanii de orientare unionistă, care și-au trădat propria Patrie – Moldova și de aceea aceștia reprezintă pentru ea un pericol și amenințare deosebit de gravă. Condamnăm organizațiile care promovează eliminarea statalității moldovenești.

În același timp, vom susține activ eforturile Președintelui Republicii Moldova, Dodon Igor Nikolaevici, menite să creeze un stat democratic moldovenesc integru pe ambele maluri ale Nistrului, deoarece suntem convinși că acțiunile sale de a stabili cooperarea cu politicienii și societatea civilă din Transnistria în cadrul ideii „Două maluri – un spațiu unic” sunt fundamentate, utile și realiste.

Acordând o mare importanță respectării dispozițiilor constituționale privind neutralitatea țării noastre, Consiliul Național al Uniunii Ofițerilor sprijină pe deplin acțiunile Președintelui Republicii Moldova în eforturile sale de a realiza semnarea unui acord multilateral privind neutralitatea garantată a Moldovei

Pornind de la faptul că statutul neutru al statului nostru nu permite implicarea militarilor în exercițiile unor blocuri și alianțe militare și politice, considerăm că participarea, în perioada 7-23 septembrie curent, a unui contingent limitat al militarilor moldoveni la exercițiile NATO «Rapid trident» este ilegală, întrucât acestea au fost îndreptate împotriva partenerilor Moldovei și au fost desfășurate pe teritoriul Ucrainei, țara în care există un conflict armat civil de lungă durată.

În mod foarte evident, de multă vreme se impune concluzia că armata noastră națională are nevoie de modernizare și reformă profundă, de consolidarea echipei de conducere. Cu toate acestea, considerăm absolut inacceptabilă și eronată poziția Guvernului, care, în opoziție cu Președintele și Comandantul suprem al forțelor armate ale țării, desemnează o persoană de incompetență absolută în afacerile militare, departe de nevoile militarilor, pentru cel mai important post de Ministru al Apărării al Republicii Moldova.

Noi, ofițerii care și-au dedicat viața serviciului, cerem categoric ca acest post-cheie să fie ocupat de un ofițer profesionist instruit, cu o studii militare superioare, o experiență solidă și bogată de serviciu în forțele armate, care nu face parte din nicio formațiune politică a Republicii și se bucură de o autoritate binemeritată în rândul militarilor.

Uniunea Ofițerilor consideră că datoria sa de bază este de a îndemna autoritățile să întreprindă măsuri urgente, pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor, care și-au ales profesia militară, și în primul rând, ale veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care merită cea mai mare recunoștință pentru faptul că, în acei ani îndepărtați de sărăcie, plini de lipsuri, au asigurat Victoria asupra ciumei secolului 20 — Germania nazistă.

Susținem inițiativa Președintelui Republicii Moldova, comandant suprem al forțelor armate ale țării, de a restabili beneficiile sociale militarilor, care au fost eliminate în anul 2009.

Uniunea Ofițerilor Republicii Moldova a fost, este și va fi participantă la toate evenimentele dedicate memoriei a mii și mii de soldați care și-au pierdut viața în luptele pentru eliberarea Moldovei de jugul fascist. Vom prețui și vom onora tot ce este legat de memoria faptelor eroice ale milioanelor de soldați care au căzut pe câmpul de luptă în timpul celui mai sângeros război din istoria omenirii. Pentru noi, această amintire este sacră, pentru că ei și-au dat viața pentru o cauză dreaptă, contribuind la cauza Victoriei.

Consiliul Republican al Uniunii ofițerilor Republicii Moldova vine cu un apel către participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei, către veteranii și ostașii structurilor de forță, către toți membrii Uniunii Ofițerilor cu propunerea de a sprijini în mod activ Președintele Republicii Moldova ales de întregul popor, Igor Nikolaevici Dodon, în dorința lui sinceră și efortul de a proteja statalitatea moldovenească, de a asigura stabilitatea și armonia în societate, de a dezvolta un sistem coerent și funcțional de guvernare a țării, de a pune în aplicare reforme sociale, culturale și economice care vor permite Moldovei să devină o țară prosperă și liberă.

Poporul nostru apreciază în mod deosebit moștenirea remarcabilului comandant de oști și om de stat Ștefan cel Mare. Susținem plenar propunerea Președintelui Republicii Moldova privind declararea anului 2018 drept Anul Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitor al Moldovei, întemeietor al statului moldovenesc, și vom folosi activ bogata moștenire a acestuia în activitatea noastră patriotică.

 

Membrii Consiliului Republican
al Uniunii Ofițerilor a Republicii Moldova

30 septembrie or. Chișinău

 

 

Комментарии Facebook

Не пропустите

Недавние публикации